## Twelve men take 6 hours to finish a piece of work. After the 12 men have worked for 1 hour, the contractor decides to call in 8 more men. How many more hours would 20 men take to complete the remaining work?

A) 3

B) 5

C) 2

D) 4

12 men took to 6 hours to complete the work.

It means there is 12 x 6= 72 units of work

Now 12men done work for one hour. So 12 x 1 =12 units of work completed.

Remaining work = 72-12= 60 units

Now the no of men=12+8= 20

So 60 units of work have to complete by 20 men

Therefore 60/20= 3 hours

## A person can do the work in 10 days but another finishes the same work in 15 days, Together they can finish in how many days?

A) 5

B) 3

C) 6

D) 9

By using Flip rule:
So,
A’s 1 day work = 1/10
B’s 1 day work = 1/15

(A+B)’s 1 day work =

(1/10+1/15)= (3 + 2)/30 = 5/30= 1/6

So together they can complete work in 6 days.

## The speed of the train going from Nagpur to Allahabad is 100 km/h while when coming back from Allahabad to Nagpur, its speed is 150 km/h. Find the average speed during whole journey?

A) 125 km/hr

B) 75 km/hr

C) 135 km/hr

D) 120 km/hr

We know that:

Average Speed = (a + b)/2

= (100 +150)/2

= 125 km/hr

## The average of a group of men is increased by 5 years when a person aged of 18 years is replaced by a new person of aged 38 years. How many men are there in the group?

A) 3

B) 4

C) 5

D) 6

Let member be = x

Increased average = x*5

Given Condition:

x*5=38-18

x= 4

## A person paid 2% commission to the property dealer when he bought a land worth Rs 6 crore and 75 lakhs What is the amount of commission paid?

A) Rs 1350000

B) Rs 1450000

C) Rs. 1550000

D) Rs. 1250000

=2 % of 6,75,00,000

=2/100 x6,75,00,000

= Rs 1350000

## Arif, Hafiz and Haider share Rs 2560. Hafiz’s share is four times as much as Arif’s and Arif’s share is one-third of Haider’s. How much is the share of Arif?

A) Rs. 320

B) Rs. 300

C) Rs. 310

D) None of these

Let Arif’s shear= x

Hafiz’s shear = 4x

Arif’s shear is 1/3 of Haider, it means

Haider shear = 3x

Given condition:

x + 4x + 3x= 2560

8x = 2560

x = 320

So arif’s shear = 320

## Five years ago, the average age of A, B, C and D was 45 years with E joining them now, the average of all the five is 49 years. How old is E?

A) 25 years

B) 40 years

C) 45 years

D) 64 years

The total present age of A, B, C and D
= (45 × 4) + (4 × 5)
= 200 years
Total age present age of A, B, C, D, and E
= 49 × 5
= 245 years
So, Age of E = 45 years

## The width of a rectangle is twice the size of its length The length is increased by 30% and width is increased by 20%, what will be the percentage change in the area of rectangle?

A) 4.51

B) 3.87

C) 5.11

D) None of these

Letthe length of rectangle as x and width as y.

y = 2x Area = xy = 2*square of x

Length increased by 30. I presume it is % increase. New X = 1.3x

Width increased by 20%. New Y= 1.2 y = 1.2*2x = 2.4x

Area of the new rectangle = XY = 1.3x * 2.4x = 3.12 * square of x

New rectangle/ old rectangle = 3.12/2.0 = 1.56

New rectangle is 56% bigger than the original rectangle in terms of area.

## If the 10% of daily wagers were fired while 540 workers survived. how many workers were originally there?

A) 700

B) 650

C) 580

D) 600

Let total wagers = x

We know that 10% fired while 90% survived so,

90% of x = 540

90 * x = 450

⇒      x = 600

## The number of elements in power set of (1, 2, 3) is?

A) 4

B) 6

C) 8

D) 9

We know that to find elements of a power set we use formula =  2n

n = number of elements, so power set is 2³ = 8