A) Flash memory

B) Cache

C) Hard disk

D) ROM

## If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone in 20 days, in how many days can A alone complete the work?

A) 60

B) 45

C) 40

D) 30

Using Flip rule:

A and B complete work in = 15 days
One day’s work of (A + B) = 1/15

B complete the work in = 20 days;
One day’s work of B = 1/20

Then, A’s one day’s work

=1/151/20 = ( 6-5)/60= 1/60

Thus, A can complete the work in = 60 days.

## If 10 men can do a piece of work in 12 days, the time taken to 12 men to do the same piece of work will be?

A) 12 days

B) 10 days

C) 9 days

D) 8 days

10 men can do work = 12 days

1 men can do this work = 12 x 10 = 120 days

12 men will do this work= 120/12= 10 days

## The sum of four consecutive two-digit odd numbers, when divided by 10, becomes a perfect square. Which of the following can possibly be one of these four numbers?

A) 21

B) 25

C) 41

D) 67

let sequence=x, x+2, x+4, x+6
sum of sequence=4x+12
if 4x+12 is a multiple of 10,
then x must have a units digit of 7
4*17+12=80; 80/10=8 no
4*27+12=120; 120/10=12 no
4*37+12=160; 160/10=16 yes
sequence=37, 39, 41, 43

## A retailer increases the selling price by 25% due to which his profit percentage increase from 20% to 25%. What is the percentage increase in cost price?

A) 20%

B) 30%

C) 25%

D) 50%

Let,
Cost Price (CP) = Rs. 100
Profit % = 20
Selling Price (SP) = 120

When profit increases from 20% to 25%
Cost Price (CP) = y
Profit % = 25
Selling Price (SP) after 25% increase = 120 + 25% = Rs. 150

From question
y + 25 % profit = 150

1.25 y = 150
so y = 120

% change in cost price = [ (120 – 100) / 100 ] x 100 = 20%

## The average age of A, B, C, D, and E is 40 years. The average age of A and B is 35 years and the average of C and D is 42 years. Age of E is?

A) 48

B) 46

C) 42

D) 45

Average of A, B, C, D, E:

(A+B+C+D+E )/5 = 40

A+B+C+D+E = 200 —- ( i )

Average of A & B:

(A+B)/2 = 35 ⇒ A+B=70 —–( ii )

Average of C & D:

(C+D)/2= 42 ⇒ C+D=84 —–( iii )

Adding equation ( ii ) and ( iii )

A+B+C+D= 154 —-( iv )

Putting value of equation ( iv ) into equation ( i )

154 + E = 200

E= 200-154

E = 46

## Which number will complete the following num series: 3, 6, 15, ….. , 123, 366?

A) 34

B) 59

C) 42

D) 60

3 x 3 =9 – 3= 6

6 x 3 = 18-3 = 15

15 x 3= 45 – 3=42

42 x 3 = 126 – 3 = 123

123 x 3 = 369 – 3 = 366

A) 69

B) 76

C) 80

D) None of these

2 + 3 =5

5 + 7 =12

12 +11 =23

23 + 15= 38

38 + 19 = 57

57 + 23 = 80

## A father tells his son, “I was of your present age when you were born”. If the father is 36 now, how old was the boy five years back if he is half the age of his father now?

A) 13 years

B) 15 years

C) 17 years

D) None of these

Let the father’s age be x and the son’s age be y.

Then, x – y = y or x = 2y,

Now, x = 36. So, 2y = 36 or y = 18.

Therefore Son’s present age = 18 years.

So, son’s age 5 years ago = 13 years

## Slove:

(1000)9÷  (10)24

A) 10000

B) 1000

C) 100

(D) None of these

= (1000)9÷  (10)24

= (10³)9 ÷  (10)24

= 1027 ÷  (10)24

= 1027-24

= 103

= 1000